Tæm din urhjerne

Hvordan kan det være, at at det er så svært at slippe ekstra kilo ?

Fordi vores krop og urhjerne er indrettet til at sikre os overlevelse i et samfund, hvor der var knaphed på mad.


Den er indrettet til at maskinspise, så man kunne holde øje med evt. farer, mens man forsynede sig med livsvigtig næring. 


Den er programmeret til at foretrække sødt og fedt, for at fylde fedtdepoterne godt op til magre tider.


Den er designet til at prioritere hvile og afslapning, for at spare på kalorierne.


Den driver os til at spise mad, når der er mad at få. 


Hvad betyder det for dig ?

Det betyder, at når du vil slippe ekstra kilo, kæmper du mod din krops og urhjernes naturlige instinkter, og derfor er det absolut ikke let. Din krop og hjerne er optimeret til at holde på den livsnødvendige næring. Det betyder også, at det kræver langt mere end en rygrad af stål for at lykkes med et vægttab. Det kræver, at vi tænker ud over strenge diæter og træningsplaner, og drager nytte af alle de fordele, som kroppen og hjernen også er udrustet med. 


Det betyder også, at det ikke er dig, der der noget galt med, hvis du ikke er lykkedes med at holde et vægttab, og/eller stoppe med at trøstespise. Du har bare ikke fået den viden og de gode råd, som du havde brug for.


Kroppens fordele

Hvordan gør vi så, for at styre uden om faldgruberne, og bruge vores krop og hjerne til vores fordel ?


Vi kan træne vores bevidsthed, og bruge den fordel, at vi ikke kun er styret af vores urhjerne, men også har en frontallap, der styrer vores fornuft og følelser. Vi er faktisk tænkende væsner, der er i stand til at ændre adfærd, og reflektere over livet. Vi behøver ikke leve på autopilot, og følge de medfødte instinkter i vores urtidshjerne, der fører os væk fra vores mål. Vi kan tæmme vores urhjerne, og lade frontallappen tage mere over.


Byg et fyrtårn

For det første kan vi drage fordel af, at vi søger hen mod nydelse og væk fra smerte, og at vi i høj grad er styret af vores følelser. Vi kan fokusere på, hvilken nydelse eller fordel vi gerne vil opnå, og hvilken smerte eller ulempe vi gerne vil væk fra. For når vi gør os selv bevidste om vores mål, kan vi bruge det som vores fyrtårn, der lyser, når vi falder tilbage i gamle vaner.


Udnyt din indbyggede dovenskab

For det andet kan vi huske på, at kroppen gerne vil spare på energien. Vi kan gøre det let for os selv at spise sundt. Brug lidt tid på at lave madplan, køb kun ind en eller 2 gange om ugen, forbered mad og snacks til flere dage, lav store portioner vi kan spise over flere dage osv. 


Slikskabet

For det tredje kan vi være opmærksomme på det faktum, at vi spiser, når der er mad at få. Når der er slik i skabet, spiser vi det. Løsning: Lad være med at have mere slik i skabet end nødvendigt. 


Så selvom vores hjerne og krop ikke er glade for at slippe ekstra kilo, kan vi med de rette selvkærlige tricks lykkes med det alligevel ♥