Trøstespisning behandling i Kolding

Hvad er trøstespisning ?


Når du trøstespiser betyder det, som navnet siger, at du ikke spiser, fordi du er sulten. Du spiser for at undgå at mærke dine følelser, fordi du har svært ved at rumme dem. Du dulmer de svære følelser med mad. Trøster dig selv ved at spise, når du føler at du har det svært. Det kan f.eks. være, når du føler

  • Angst
  • Ensomhed
  • Vrede
  • Sorg
  • Stress


De fleste dulmer helst deres følelser med sød og fed mad, som f.eks. slik, chokolade, kager, chips eller pizza, burgers eller hotdogs. Fordi den søde og fede mad giver os et boost af lykkehormoner, som helt naturligt dulmer de ubehagelige følelser.


Og når du spiser for at dulme dine følelser, spiser du sikkert hurtigt - nærmest uden at smage på  godterne. Når du gør det, mærker du ikke om du er sulten eller mæt, og ofte stopper du sikkert ikke før du er så mæt, at du har kvalme og ondt i maven. 


Derfor fører trøstespisning også let til overspisning - at du spiser meget mere end din krop har brug for. Og måske overtræning for at kompensere for de ekstra kalorier.


Ude af kontrol

Når du trøstespiser, har du måske følelsen af, at du er ude af kontrol. Når du mærker en craving efter noget sødt / fedt,  får du ikke fred før du har taget den første bid. Og når du har taget det første stykke slik, stopper du ikke før posen er tom. Det kan føles som om du er sukkerafhængig. Du må bare have dit "fix" igen og igen....


Kan du genkende det her spisemønster, så skammer du dig måske over det, og har skyldfølelse og dårlig samvittighed. Du vil så gerne spise sundt, og ved måske alt om hvad sund mad er. Men selvom du mange gange har prøvet at spise sundt, så er du "faldet i" gang efter gang. Måske forstår du ikke hvorfor du ikke kan lade slikket være. Du ved jo godt, at det ikke er sundt for dig. Derfor har du sikkert en negativ indre dialog præget af selvkritik og evindelige bebrejdelser.


Konsekvenserne

Konsekvenserne af alt dette kan være, at du isolerer dig fra andre, og undgår at spise sammen med andre. Det kan give dig en følelse af ensomhed og skam. Hvis du også er overvægtig, kæmper du måske med et anstrengt forhold til din krop. Du føler dig sikkert også træt, for alle de negative tanker, samt den kamp du kæmper med dig selv og anstrengelsen for at skjule trøstepisningen, tærer på din energi.


Mine behandlingsforløb

Når jeg hjælper mine klienter med at komme ud af trøstespisningen, går vi flere veje, for at udvikle nye sunde vaner, der kan erstatte trøstespisningen.


Det handler om at give dig en større bevidsthed om:

  • Hvad det er, der trigger din trøstespisning.
  • Dine tanker og følelser.
  • Dine spisemønstre.


Du lærer at stoppe op, når du mærker craving eller sukkertrang, så du kan give dig selv det, du egentlig har brug for. For du kan ikke spise din angst, vrede eller sorg væk. Følelserne vil blive ved med at styre dig, indtil du får modet til at mærke dem, lytte til dem, og høre deres kærlige budskab. 


For mig handler det ikke bare om at ændre dine spisevaner med diæter eller kostplaner. Det handler om at give dig en bevidsthed om, hvad der ligger bag dem, så du kan ændre dem for altid. Og sådan at du kan få et sundt og afbalanceret forhold til dig selv og maden.

unsplash